Навчитись готувати шашлик


Навчитись готувати шашликУ самому розпалі сезон відпочинку на природі, а який пік-нік без шашлику? Але, іноді головне блюдо садових альтанок та лісових галявин получається, м'яко кажучи, невдалим.
Здається, що тут складного - придбав м'ясо, запалив багаття, підсмажив. Але не все так просто. Ми зібрали важливі поради, як правильно приготувати шашлик.

М'ясо

Заморожене м'ясо відпадає відразу - тільки свіже! Якщо м'ясо - баранина, беріть м'якоть задньої ноги, вирізку або корейку. Якщо обрали свинину - шийну частину. Віддаєте перевагу телятині - купуйте філе або грудинку. До речі, в свіжому м'ясі після натискання, ямка швидко відновлюється. Перевірте так перед тим, як купувати мясо на шашлик.

Тільки не оцет

Оцет, всупереч розхожій думці, не найкращий маринад для м'яса. Якщо перетримати м'ясо в оцті, воно стане дуже жорстким. Не кажучи вже про специфічний присмак. Забудьте про оцет, якщо хочете приготувати класний шашлик.

Цибуля і шашлик

Відмінним помякшувачем і класичним маринадом є цибуля. Цибулю можна нарізати, а можна натерти або подрібнити в блендері і замаринувати в ній м'ясо. Шашлик в маринаді з цибулі буде ніжним та соковитим.

Спеції для шашлика

Спеції, марковані «для шашлику», годяться лише для того, щоб перебити запах та смак неякісного м'яса. Нічого, крім солі і перцю, в маринад додавати не потрібно. Посолити, поперчити - і все. Разом з цибулею перець та сіль є стандартними і невід'ємними інгредієнтами будь-якого маринаду.

Мінералка

Дехто до цибулі, солі і перцю додає мінералку. І не помиляється. Мінеральна вода дійсно розпушує волокна. Тримати в мінералці м'ясо слід мінімум ніч.

Маринад з ананасу

Жорстке м'ясо можна пом'якшити в ананасовому маринаді. Подрібніть ананас в блендері і заправте мякотю м'ясо. В ананасі надзвичайно сильна кислота, яка буквально на очах пом'якшує м'ясо. Вимочувати м'ясо в такому маринаді краще не більше 30 хвилин.

Посуд для маринаду

Важливий момент - посуд, в якому шашлик маринується. Як пластикова, так і алюмінієва посуда не підходять, оскільки окислююче середовище маринаду, взаємодіючи з матеріалами, вбирає в себе шкідливі речовини. Правильно - скляні, емальовані або керамічні ємності.

Коли готувати шашлик

Готове вугілля використовуйте лише в рідких випадках. Що спалили для виробництва цього вугілля, нікому не відомо. Цілі дрова будуть надійніші. Ні в якому разі не ставте шашлик на яскраво-червоне вугілля.

Шашлик і овочі окремо

Часта помилка - нанизувати на шампури м'ясо і овочі (кабачки, помідори, цибуля). Так, виглядає такий шашлик ошатно, але краса його коротка. Поки м'ясо прожариться, овочі згорять. Якщо хочете подати до м'яса запечені овочі, приготуйте їх окремо.

Ступінь готовності

Шашлик зі свинини обов'язково прожарювати повністю. А ось яловичина і баранина допускають різні варіанти прожарювання - від well done («підошва») до rare («з кров'ю»).

Джерело інформації: http://articles.co.ua/prygotuvannya-shashlyka2020-06-01